ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Τι είναι η αρτηριακή πίεση;
Ποιά είναι τα συμπτώματα της υψηλής πίεσης;
Ποιοί είναι οι μακροχρόνιοι κίνδυνοι της υψηλής πίεσης;
Τι προκαλεί την υψηλή πίεση;
Τι μπορώ να κάνω για να μειωθεί η πίεσή μου;
Τι είναι η πρωϊνή υπέρταση;

Τι είναι η αρτηριακή πίεση;
Αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών σας. Η αρτηριακή πίεση είναι μεταβλητή και αλλάζει συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και τη Διεθνή Εταιρεία Υπέρτασης (ISH), η πίεση ενός ενήλικα πρέπει να είναι μικρότερη από 135 / 85 mm Hg. Ο μεγαλύτερος αριθμός (135) ονομάζεται συστολική πίεση και είναι η πίεση όταν η καρδιά σας «δουλεύει» και προωθεί το αίμα. Ο μικρότερος αριθμός (85) ονομάζεται διαστολική πίεση και είναι η πίεση όταν η καρδιά σας χαλαρώνει ανάμεσα σε δύο διαδοχικούς κτύπους.

Η σωματική δραστηριότητα, η συγκίνηση ή το άγχος μπορούν επίσης να αυξήσουν προσωρινά την πίεσή σας. Αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό και διαφέρει κατά πολύ από τη διάγνωση ότι έχετε "υψηλή αρτηριακή πίεση" ή "υπέρταση".

Πίσω στην αρχή

Ποιά είναι τα συμπτώματα της υψηλής πίεσης;
Δυστυχώς η υψηλή πίεση δεν έχει συμπτώματα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε ένα πιεσόμετρο για μέτρηση στο σπίτι και να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Πίσω στην αρχή

Ποιοί είναι οι μακροχρόνιοι κίνδυνοι της υψηλής πίεσης;
Χωρίς θεραπεία, η υψηλή πίεση μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας όπως καρδιακή προσβολή, προβλήματα του κυκλοφορικού και νεφρική ανεπάρκεια. Η υψηλή πίεση είναι επίσης η πιο συνηθισμένη αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων.

Πίσω στην αρχή

Τι προκαλεί την υψηλή πίεση;
Από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν υψηλή πίεση είναι η παχυσαρκία, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης και το στρες της καθημερινότητας. Σε μερικές περιπτώσεις η υψηλή πίεση μπορεί να είναι και κληρονομική.

Πίσω στην αρχή

Τι μπορώ να κάνω για να μειωθεί η πίεση μου;
Να έχετε μία ισορροπημένη διατροφή που να περιλαμβάνει πολλά φρούτα, φρέσκα λαχανικά, πατάτες και ρύζι. Να αποφεύγετε τα ζωϊκά λίπη και να χρησιμοποιείτε λιγότερο αλάτι. Προσπαθήστε να καταναλώνετε λιγότερο αλκοόλ και να γυμνάζεστε περισσότερο. Αν καπνίζετε, σταματήστε. Αν χρειαστεί, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Πίσω στην αρχή

Τι είναι η πρωϊνή υπέρταση;
Πρωϊνή υπέρταση ορίζεται ως ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των πρωϊνών μετρήσεων (μετρήσεις που έχουν γίνει τις πρώτες 1-2 ώρες από το πρωϊνό ξύπνημα) που ξεπερνούν τα 135 / 85 mm Hg.
Τα καρδιοαγγειακά επεισόδια και τα εγκεφαλικά είναι περισσότερο συνηθισμένα το πρωί και φαίνεται ότι συνδέονται με τις πρωϊνές αυξήσεις της πίεσης και την πρωϊνή υπέρταση.
Υπάρχουν δύο τύποι ασθενών:
α) ασθενείς που είτε έχουν αυξημένη πίεση καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας είτε η πίεση τους αυξάνεται ενώ κοιμούνται
β) ασθενείς που η πίεση τους μειώνεται υπερβολικά τη νύχτα και αυξάνεται υπερβολικά το πρωί
Και στις δύο περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευτεί η πρωϊνή υπέρταση, καθώς μέχρι την ώρα που ο ασθενής θα επισκεφτεί τον ιατρό η πίεση του μπορεί να έχει ήδη μειωθεί.
Για αυτό το λόγο οι ιατροί συστήνουν τη μέτρηση της πίεσης στο σπίτι από τον ίδιο τον ασθενή.

Πίσω στην αρχή

ΑΡΧΙΚΗ | ΠΡΟΪΟΝΤΑ | ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | © 2012-2020 Γ.ΛΕΟΥΣΗΣ Α.Ε. All rights reserved