ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ & ΠΥΡΕΤΟΣ

Γιατί μετράμε τη θερμοκρασία του σώματος;
Τι είναι ο πυρετός;
Τι θεωρείται «φυσιολογική» θερμοκρασία;

Γιατί μετράμε τη θερμοκρασία του σώματος;
Είναι μεγάλης ιατρικής σημασίας να μετράμε τη θερμοκρασία του σώματος. Ένας μεγάλος αριθμός ασθενειών συνοδεύονται από αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος. Με τη μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος είναι δυνατή η παρακολούθηση της εξέλιξης ορισμένων ασθενειών. Επίσης, ο ιατρός μπορεί να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της χορηγούμενης θεραπείας.

Πίσω στην αρχή

Τι είναι ο πυρετός;
Ο πυρετός είναι το πρώτο όπλο της άμυνας του οργανισμού όταν μία ξένη ουσία εισβάλλει στο σώμα. Ο πυρετός στην πραγματικότητα δεν προκαλείται από κάποιο εξωτερικό παράγοντα αλλά από τον ίδιο τον οργανισμό μας.

Όταν κάποιο βακτήριο εισέλθει στον οργανισμό μας και μας κάνει άρρωστους (πονάει ο λαιμός μας ή το κεφάλι μας κλπ.), μπορεί εκτός άλλων να προκαλέσει κάποιες χημικές ουσίες να χυθούν στο αίμα. Αυτές οι ουσίες όταν μπουν στο αίμα εντοπίζονται από ειδικούς αγγελιοφόρους του υποθαλάμου. Οι αγγελιοφόροι αυτοί βρίσκονται παντού μέσα στο αίμα και όταν εντοπίσουν τέτοιες ουσίες δίνουν μήνυμα στον υποθάλαμο.

Ο υποθάλαμος είναι μια περιοχή στο κέντρο του εγκεφάλου μας και είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Όταν ο υποθάλαμος πάρει μήνυμα από τους αγγελιοφόρους του ότι εισήλθαν χημικές ουσίες στο αίμα, αυτός αντιδρά αμέσως διατάζοντας το σώμα να αυξήσει την θερμοκρασία του. Αυξάνοντας την θερμοκρασία του σώματος κατά 1-2 βαθμούς Κελσίου, το σώμα προσπαθεί να διώξει τα βακτήρια, αφού γίνεται γι' αυτά ένας ακατάλληλος χώρος για να μείνουν. Με αυτό τον τρόπο, η υψηλότερη θερμοκρασία του σώματος συνεργάζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα για να υπερνικήσουν τη μόλυνση.

Πίσω στην αρχή

Τι θεωρείται «φυσιολογική» θερμοκρασία;
Οι τιμές της «φυσιολογικής» θερμοκρασίας ποικίλλουν μεταξύ των διαφόρων ηλικιακών ομάδων. Οι παρακάτω τιμές βασίζονται σε μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος από το στόμα.

Για νήπια από 0-2 ετών, οι «φυσιολογικές» τιμές είναι από 36,4 C - 38 C.
Για παιδιά από 3-10 ετών οι «φυσιολογικές» τιμές είναι από 36,1 C - 37,8 C.
Για νέα άτομα και ενήλικες από 11-65 ετών οι «φυσιολογικές» τιμές είναι από 35,9 C - 37,6 C.

Για ενήλικες πάνω από 65 ετών οι «φυσιολογικές» τιμές είναι από 35,8 C - 37,5 C. Πάντα να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας για τις μεθόδους μέτρησης και τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη θερμοκρασία του σώματός σας.

Πίσω στην αρχή

ΑΡΧΙΚΗ | ΠΡΟΪΟΝΤΑ | ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | © 2012-2020 Γ.ΛΕΟΥΣΗΣ Α.Ε. All rights reserved