ΠΙΕΣΟΜΕΤΡΑ

Πώς ένα ηλεκτρονικό πιεσόμετρο μετράει την πίεση;
Ποιά είναι η ακρίβεια των πιεσομέτρων OMRON;
Τα πιεσόμετρα μπράτσου ή τα πιεσόμετρα καρπού είναι πιο ακριβή;
Τι μέγεθος περιβραχιονίου χρειάζομαι;
Μπορώ να μετρήσω την πίεση μου από το δεξί χέρι;
Γιατί οι τιμές των μετρήσεων μπορεί να διαφέρουν μεταξύ αριστερού και δεξιού χεριού;
Γιατί η μέτρηση της πίεσης στο σπίτι είναι τόσο σημαντική;
Πώς μετράω την αρρυθμία και την κολπική μαρμαρυγή;
Μπορώ να χρησιμοποιήσω επαναφορτιζόμενες μπαταρίες;
Το πιεσόμετρό μου χρειάζεται συντήρηση;

Πώς ένα ηλεκτρονικό πιεσόμετρο μετράει την πίεση;
Τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα μετράνε την πίεση χρησιμοποιώντας την οσιλομετρική μέθοδο. Με την οσιλομετρική μέθοδο, μετριέται το μέγεθος της δόνησης που προκαλεί το αίμα καθώς κυλά μέσα στις αρτηρίες. Η μέτρηση της δόνησης αυτής κατόπιν μετατρέπεται μέσω ενός αλγορίθμου του πιεσομέτρου σε αριθμούς (π.χ. 120/80) και απεικονίζεται στην ψηφιακή οθόνη.
Για να είναι ακριβή τα αποτελέσματα της μέτρησης με αυτήν τη μέθοδο απαιτείται το πιεσόμετρο που χρησιμοποιείται να είναι κλινικά πιστοποιημένο για την ακρίβειά του.
Όλα τα πιεσόμετρα OMRON είναι κλινικά πιστοποιημένα και εγκεκριμένα για την ακρίβεια και αξιοπιστία τους.

Πίσω στην αρχή

Ποιά είναι η ακρίβεια των πιεσομέτρων OMRON;
Όλα τα πιεσόμετρα OMRON έχουν αυστηρές προδιαγραφές ακριβείας. Αυτές είναι σύμφωνες ή υπερβαίνουν τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 93/42/EEC (Οδηγία για τις Ιατρικές Συσκευές), και το Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ1060.
Όλα τα πιεσόμετρα OMRON είναι κλινικά πιστοποιημένα και εγκεκριμένα για την ακρίβεια και αξιοπιστία τους από διεθνώς καταξιωμένους φορείς υγείας.
Τα πιεσόμετρα OMRON συνοδεύονται από 5ετή εγγύηση της ελληνικής αντιπροσωπείας Γ. ΛΕΟΥΣΗΣ Α.Ε.
Μετρώντας την πίεση σας με ένα OMRON, μπορείτε να νιώσετε ασφαλείς!

Πίσω στην αρχή

Τα πιεσόμετρα μπράτσου ή τα πιεσόμετρα καρπού είναι πιο ακριβή;
Και οι δύο τύποι πιεσομέτρων της OMRON έχουν αυστηρές προδιαγραφές ακριβείας. Όλα τα πιεσόμετρα μπράτσου και τα πιεσόμετρα καρπού της OMRON είναι κλινικώς πιστοποιημένα για την ακρίβεια και την αξιοπιστία τους. Η επιλογή μεταξύ πιεσομέτρου μπράτσου ή καρπού είναι συνήθως θέμα προσωπικό. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ως πλεονέκτημα το μικρό μέγεθος ενός πιεσομέτρου καρπού ενώ άλλοι προτιμούν τα μεγαλύτερα κουμπιά και τη μεγαλύτερη οθόνη των πιεσομέτρων μπράτσου.

Πίσω στην αρχή

Τι μέγεθος περιβραχιονίου χρειάζομαι;
Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε το κατάλληλο για εσάς μέγεθος περιβραχιονίου για να έχετε ακριβή αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείτε το πιεσόμετρό σας. Εάν χρησιμοποιείτε ακατάλληλο μέγεθος περιβραχιονίου, τότε τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ανακριβή και/ή το περιβραχιόνιο να χαλάσει.

Για να καθορίσετε το κατάλληλο μέγεθος περιβραχιονίου, πρέπει να μετρήσετε την περίμετρο του μπράτσου σας. Θα πρέπει περιοδικά να ξαναμετράτε το μέγεθος του μπράτσου σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα αναγκαίο όταν έχετε οριακό μέγεθος μπράτσου ή όταν έχετε πάρει ή χάσει κιλά.

Για να μετρήσετε το μέγεθος του μπράτσου σας, χρησιμοποιήστε μία μεζούρα και τοποθετήστε τη στη μέση της απόστασης μεταξύ του αγκώνα και του ώμου σας, γύρω από το μπράτσο σας. Τυλίξτε σε ευθεία γραμμή τη μεζούρα γύρω από το μπράτσο σας. Σημειώστε το αποτέλεσμα της μέτρησης και επιλέξτε το κατάλληλο περιβραχιόνιο.

Μεγέθη περιβραχιονίου:
Μικρό περιβραχιόνιο - μέγεθος μπράτσου 17-22 εκ.
Μεσαίο περιβραχιόνιο - μέγεθος μπράτσου 22-32 εκ.
Μεσαίο-Μεγάλο περιβραχιόνιο - μέγεθος μπράτσου 22-42 εκ.

Πίσω στην αρχή

Μπορώ να μετρήσω την πίεση μου από το δεξί χέρι;
Παρόλο που προτείνεται να χρησιμοποιείτε το αριστερό σας χέρι για να μετρήσετε την πίεση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το δεξί. Στα πιεσόμετρα μπράτσου, όταν χρησιμοποιείτε το δεξί σας μπράτσο, ο σωλήνας αέρα του περιβραχιονίου θα πρέπει να είναι πλευρικά του αγκώνα σας και σε ευθεία γραμμή με την αριστερή πλευρά της παλάμης σας (η οποία είναι στραμμένη προς τα πάνω). Προσέξτε να μην πιέζετε με τον αγκώνα σας το σωλήνα αέρα κατά τη διάρκεια της μέτρησης. Το κάτω μέρος του περιβραχιονίου θα πρέπει να είναι 1-2 εκ. πιο πάνω από τον αγκώνα. Εφαρμόστε καλά το περιβραχιόνιο, αλλά όχι πολύ σφιχτά. Εάν το περιβραχιόνιο είναι πολύ σφιχτό ή πολύ χαλαρό, το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι ακριβές. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στο εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής σας.

Πίσω στην αρχή

Γιατί οι τιμές των μετρήσεων μπορεί να διαφέρουν μεταξύ αριστερού και δεξιού χεριού;
Οι τιμές των αποτελεσμάτων διαφέρουν μεταξύ μέτρησης στο δεξί και στο αριστερό χέρι. Ο μέσος όρος της διαφοράς στα περισσότερα άτομα είναι συνήθως μέχρι 10 mm Hg (χιλιοστά στήλης υδραργύρου). Ο χρήστης πρέπει να συμβουλευτεί τον ιατρό του πριν χρησιμοποιήσει το δεξί του χέρι για να μετρήσει την πίεση. Το περιβραχιόνιο είναι σχεδιασμένο κυρίως για χρήση στο αριστερό χέρι. Όλες οι πιστοποιήσεις ακριβείας του προϊόντος έχουν γίνει με χρήση του αριστερού χεριού.

Πίσω στην αρχή

Γιατί η μέτρηση της πίεσης στο σπίτι είναι τόσο σημαντική;
Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την πίεση σας, όπως η σωματική κούραση, οι συναισθηματικές διακυμάνσεις, τα φάρμακα, το άγχος και για αυτό είναι σημαντικό να μετράτε την πίεση στην άνεση του σπιτιού σας. Η μέτρηση στο σπίτι, σας επιτρέπει να είστε σε μία πιο ήρεμη κατάσταση και να ελέγχετε την πίεση σε διάφορες στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παρακολουθώντας την πίεση σας στο σπίτι, παρέχετε στον ιατρό σας ένα αρχείο μετρήσεων που τον βοηθά να εκτιμήσει καλύτερα την αποτελεσματικότητα της αγωγής σας.
Επίσης, πολλοί τύποι υπέρτασης μπορούν να εντοπιστούν μόνο όταν η μέτρηση της πίεσης γίνεται στο σπίτι:
• Υπέρταση της λευκής μπλούζας: η πίεση είναι υψηλή στο ιατρείο και χαμηλότερη στο σπίτι
• Συγκεκαλυμμένη υπέρταση: η πίεση είναι χαμηλή στο ιατρείο και υψηλότερη στο σπίτι
Για τους παραπάνω λόγους, οι ιατροί συνιστούν την παρακολούθηση της πίεσης στο σπίτι από τον ασθενή, με ηλεκτρονικά πιεσόμετρα κλινικά πιστοποιημένης ακρίβειας.

Πίσω στην αρχή

Πώς μετράω την αρρυθμία και την κολπική μαρμαρυγή;
Η αρρυθμία είναι μια κατάσταση στην οποία ο καρδιακός ρυθμός είναι ακανόνιστος, λόγω σφαλμάτων στο βιοηλεκτρικό σύστημα που διεγείρει τον καρδιακό ρυθμό. Τα τυπικά συμπτώματα είναι αίσθημα διακοπής των καρδιακών παλμών, πρόωρη συστολή, παθολογικά γρήγορος παλμός (ταχυκαρδία) ή παθολογικά αργός παλμός (βραδυκαρδία).

Ως ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία) ορίζεται ο ρυθμός που είναι κατά 25% λιγότερος ή κατά 25% περισσότερος από το μέσο ρυθμό που ανιχνεύεται κατά τη διάρκεια μιας μέτρησης.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συνηθέστερη μορφή ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού (αρρυθμία) που μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με την καρδιά. Τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να είναι περιστασιακά ή μόνιμα. Περίπου 70% των επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής είναι ασυμπτωματικά και παραμένουν αδιάγνωστα. Στην αρχή η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται μόνο ως ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός και μπορεί να παραβλεφθεί σε σποραδικές επισκέψεις στον ιατρό. Για αυτό το λόγο η έγκαιρη ανίχνευσή της είναι πολύ σημαντική και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 68%.

Χάρη στην τεχνολογία Afib, τα πιεσόμετρα Omron M6 Comfort & Omron M7 Intelli IT ανιχνεύουν αξιόπιστα την αρρυθμία και την κολπική μαρμαρυγή όπως επιδεικνύεται σε διεθνή μελέτη* που παρουσιάστηκε το 2018 στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Όλα τα υπόλοιπα μοντέλα πιεσομέτρων Omron (πλην του ΗΕΜ-907) ανιχνεύουν αξιόπιστα την αρρυθμία.

* M. Ishizawa, T. Noma, T. Minamino et al., Multiple measurements with automated blood pressure monitor can detect atrial fibrillation with high sensitivity and specificity in general cardiac patients, ESC Congress 2018

Πίσω στην αρχή

Μπορώ να χρησιμοποιήσω επαναφορτιζόμενες μπαταρίες;
Αυτό δεν είναι δυνατό. Τα πιεσόμετρα OMRON έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με 3 Volt (για τα πιεσόμετρα του καρπού) και με 6 volt (για τα πιεσόμετρα του μπράτσου). Η ένδειξη χαμηλής μπαταρίας θα ανάψει περίπου στα 2,4 volt (για τα πιεσόμετρα του καρπού) και στα 4,8 volt (για τα πιεσόμετρα του μπράτσου). Μία πλήρως φορτισμένη επαναφορτιζόμενη μπαταρία έχει μέγιστη τάση 1,2 ή 1,3 volt και θα λειτουργήσει μόνο για μικρό χρονικό διάστημα πριν ανάψει η ένδειξη χαμηλής μπαταρίας.

Πίσω στην αρχή

Το πιεσόμετρό μου χρειάζεται συντήρηση;
Συνιστάται η συσκευή να ελέγχεται κάθε 2 χρόνια από την τεχνική υπηρεσία της Γ. ΛΕΟΥΣΗΣ Α.Ε.-OMRON για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία και ακρίβειά της.

Πίσω στην αρχή

ΑΡΧΙΚΗ | ΠΡΟΪΟΝΤΑ | ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | © 2012-2020 Γ.ΛΕΟΥΣΗΣ Α.Ε. All rights reserved